Motor Ehliyeti Fiyatları ve Güncel Fiyatı

Trafikte motor kullanmak isteyen sürücülerin öncelikle ehliyet alması gerekir. Ehliyet almak için de motor ehliyeti veren kurslara başvuru yapılır. Peki, motor ehliyeti başvurusu nasıl yapılır, motor ehliyeti fiyatları nedir? 2, 3 ve 4 tekerlekli motorlardan herhangi birini karayollarında kullanmak istiyorsanız hem kendi güvenliğiniz hem de karayollarındaki diğer insanların güvenliği için mutlaka ehliyet almalısınız. Motor ehliyeti için fiyatlar her yıl düzenlenmekte ve değişmektedir. 2020 yılında ise motor ehliyeti fiyat listesi güncellendi. Motorlar kendi içinde gruplara ayrıldığı için ehliyet de A1 ve A2 olmak üzere iki gruba ayrılıyor. A1 sınıfına ait motor ehliyeti 2 ve 3 tekerlekli motorlara veriliyor. Bu motorlarda bulunan tekerleklerin silindir hacminin 125 santimetreküpü geçmemesi gerekiyor. Bu motorların sepetli veya sepetsiz olması fark etmiyor. A2 sınıfına ait motor ehliyeti ise iki ve üç tekerlekli motorlara veriliyor. İki tekerlekli motorların motor gücünün 35 kilovatı geçmemesi gerekiyor. Üç tekerlekli motorlarda ise motor gücünün 15 kilovatı geçmemesi gerekiyor. Siz, kullanmak istediğiniz motorun özelliğine göre A1 veya A2 ehliyeti alabilirsiniz.

İçindekiler

Motor Ehliyetine Sahip Olmak İçin Şartlar Neler, Motor Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

Motor ehliyeti almak istiyorsanız yasal olarak bazı şartlar karşınıza çıkar. Yasal olarak belirlenen şartlar ise A1 ve A2 motor ehliyeti için farklılık gösteriyor. Motor ehliyeti yaş sınırı şartı ve diğer şartlar;

  • A1 motor ehliyeti için başvuru yapacak adayın 16 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • A2 motor ehliyeti için başvuru yapacak adayın 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • A1 ve A2 motor ehliyeti için başvuru yapacak adayın en az ilkokul mezunu olması gerekir.

Motor ehliyeti almak isteyen ve motor ehliyeti fiyatları ne kadar diye düşünen adayların öncelikle yukarıda yer alan şartlara uygun olması gerekir.  Sürücü adayının en az ilkokul mezunu olması gerekir ve başvuru yapacağı zaman mezun olduğunu gösteren bir belge ile başvuru adresine gitmesi gerekir. Eğer sürücü adayı lise veya üniversite mezunuysa mezun olduğu son okula ait belgeyle başvuru yapabilir.

Motor Ehliyeti Başvurusu İçin Hangi Evraklar Lazım?

Yeni yılın gelmesiyle motor ehliyeti fiyat listesi de güncellendi. Motor ehliyeti almak isteyen adaylar ise artık başvuru yapmak için hangi aşamaları uygulaması gerektiğini araştırıyor. İlk defa motor ehliyeti başvurusu yapacak adayların öncelikle MEB’e bağlı özel sürücü kurslarından birini tercih etmesi gerekiyor. Tercih edilen sürücü kursu için aşağıdaki belgelere ihtiyaç duyuluyor.

  • Kimlik fotokopisi
  • Mezuniyet diploması veya öğrenim belgesi fotokopisi
  • Adli sicil kaydı
  • Sağlık raporu
  • Adayın herhangi bir sürücü belgesi varsa o belgenin fotokopisi
  • İki adet biyometrik fotoğraf
  • Sınav ücreti makbuzu
  • 18 yaşını doldurmamış adayların veli ya da vasi muvafakat namesi

Motor ehliyeti başvurusu için adayların yukarıda yer alan evrakları tamamlaması gerekir. Eğer adayın kimlik fotokopisi yoksa pasaport geçerlidir. Adayın mezuniyet veya öğrenim belgesi fotokopisiyle birlikte belgenin aslını da yanında getirmesi gerekir. Adli sicil kaydında ehliyet alınması için engel görülmeyen suçların olması sorun değildir. Adayın sağlık raporu alması için aile hekimine veya herhangi bir doktora başvurması yeterlidir. Biyometrik fotoğrafın son altı ay içerisinde çekilmiş olması gerekir. Sınav ücreti kursiyerin kendisi ya da sürücü kursu aracılığıyla yatırılıyor ve makbuz sizin dosyanıza ekleniyor. Sürücü adayı henüz 18 yaşını doldurmamışsa mutlaka onay alması gerekiyor.

Motor Ehliyeti Sınavı ve Ders Planı

Motor ehliyeti almak isteyen bireyler ehliyet derslerinin ve ehliyet sınavının nasıl olacağını düşünebilir. Motor ehliyeti için öncelikle kurs tarafından eğitim programı oluşturulur. Eğitim programı ise iki aşamalıdır.

  • Teorik eğitim
  • Direksiyon eğitimi

Sürücü kursu tarafından oluşturulan ders programında öncelikle teorik eğitim verilir. Teorik eğitim tamamlandıktan sonra sürücü adayları direksiyon eğitimine başlar. Eğitim bittikten sonra ise sınav düzeni iki aşamalı gerçekleşir.

  • Teorik sınav
  • Direksiyon sınavı

Sürücü adayları eğitim sürecini tamamladıktan sonra teorik sınava tabi tutulur. Teorik sınav için sürücü kursları gün ve saat belirler. O gün ve saat geldiği zaman sürücü adayları e-sınav ya da yazılı sınav olur. Teorik sınavda sorulan konular ise şu şekildedir;

  • Araç tekniği (9 soru)
  • İlkyardım bilgisi (12 soru)
  • Trafik bilgisi (23 soru)
  • Trafik adabı (6 soru)

Sürücü adayları teorik sınav için üç konudan toplam 50 soruyla sınava alınır. Teorik sınav 100 puan üzerinden değerlendirilmekte ve sürücü adayının bu sınavı geçmesi için 70 puan alması gerekmekte. Sınavda yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemediği için adayların soruları boş geçmemesi gerekir. Sürücü adayı teorik sınavdan 70 ve üzeri puan aldığı zaman direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavı için sürücü kursu gün, saat ve yer belirler. Direksiyon sınavına hak kazanan sürücü adayları bu sınava iki aşamada katılır.

  • Özel parkurda uygulama
  • Trafikte uygulama

Öncelikle sürücü adayı sınav saatinde özel parkurda olmalıdır. Sürücü kursuna ait araçla yapılacak olan sınavda sürücü adayı parkur üzerinde aracı kullanır. Parkur özel olarak tasarlanmıştır. Parkur üzerinde bazı engeller bulunur. Sürücü adayı bu sınavdan başarıyla geçmek için sınav yönetmeliği tarafından belirlenen hareketleri yapar ve engelleri aşar. Başarılı bir şekilde bu parkuru geçen sürücüler aynı gün trafiğe çıkar. Direksiyon sınavı 35 dakika sürmektedir. 35 dakikanın 5 dakikası özel parkurda geçmektedir. Parkuru tamamlayan sürücü adayı 30 dakika boyunca trafik akışında motor kullanmalıdır. Direksiyon sınavını başarıyla tamamlayan sürücü adayı artık ehliyet almaya hak kazanmıştır. Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra sürücü adayına ehliyeti verilir.

Motor Ehliyeti Fiyatları 2020

Motor ehliyeti ne kadar diye araştıran sürücüler için cevap burada. Her yıl düzenlenen ve güncellenen motor ehliyeti fiyatlarının bu yıl durumu ne? Motor ehliyeti A1 ve A2 olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Sürücüler, almak istediği motor ehliyetine göre ücret ödüyor. Peki, 2020 yılının fiyat listesi nasıl?

  • A1 motor ehliyeti fiyatı 1250 Türk Lirası
  • A2 motor ehliyeti fiyatı 1500 Türk Lirası

Motor ehliyeti ne kadar diye araştıran sürücü adayları için 2020 fiyat listesi bu şekilde. Peki, teorik sınavı ve direksiyon sınavı için ne kadar ücret alınmakta?

  • Motor Ehliyeti Teorik sınav ücreti 90 Türk Lirası
  • Motor Ehliyeti Direksiyon sınav ücreti 120 Türk Lirası

Motor Ehliyeti İçin Sürücü Kursu Seçimi

Motor ehliyeti almak istiyorsanız öncelikle ilk yapmanız gereken şey doğru sürücü kursunu bulmak olacaktır. Sürücü kursu, sizin alacağınız eğitimi ve ödeyeceğiniz ücreti etkilemektedir. Sektörde hizmet veren sürücü kursları hakkında araştırma yaparak doğru sürücü kursunu bulabilirsiniz. Motor ehliyeti almak için acele etmemenizde ve iyi bir araştırma yapmanızda fayda var. Doğru sürücü kursunu tercih etmemeniz durumunda maddi ve manevi anlamda zarara uğrayabilirsiniz. Bazı sürücü kursları çok yüksek fiyat teklifinde bulunabilir.

Bazı sürücü kursları ise eğitime gerekli özeni göstermeyebilir. Trafikte hem kendi can güvenliğinizi hem de çevredeki insanların can güvenliğini korumanız adına iyi bir eğitim almalı, yeterli bilgiye sahip olmalı, motor deneyimi kazanmalısınız. Doğru sürücü kursu ile doğru eğitimi alarak trafiğe güvenle çıkabilirsiniz. Motor ehliyeti için mutlaka araştırma yapmalısınız.

Sonuç olarak bu yazımızda motor ehliyeti için gereken yaş sınırı, öğretim durumu; motor ehliyeti fiyatları ve motor ehliyetinin nasıl alınacağı hakkında bilgi verdik. Merak ettiğiniz soruları yorum kısmına yazarsanız en kısa sürede cevaplayacağız.

Teşekkür: Nishant Aneja adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir